Роди се богиня
1932г.
Звънете, камбани! Роди се богиня.
И баща и е обзет от възторг.
Злите орисници той гони далече, в горите,
за орисия вика само добрите.
Те бързо долитат и орисия започват да вплитат:
Първата казва: "Да бъде добра",
втората: "Да бъде красива",
трета, четвърта, пета наричат:
"Да бъде работна, да бъде грамотна,
да бъде люблива, да ражда красиви деца
и да може да прави още много други неща."
Най-младата отдалече долита
и своите думи в орисията вплита:
"Да бъде обичана, тя да обича
и никога да не бъде сама!"
Накрая най-старата мъдро отсича:
"Да има голямо, любящо сърце,
целия свят да обича
и да го прегръща с двете ръце!"
След тях старият дядо пред нея застава
и тихо нежни думи реди:
"Момето да се казва Невяна!
И да бъде по-хубаво от всички други моми!"
Ехтете, камбани!
Роди се богиня и получи добър благослов.
© Асен Стефанов All rights reserved.