Mar 28, 2012, 3:06 PM

Руната ИЙС * 

  Poetry » Other
609 0 1

РУНАТА ИЙС *

Зима е. Прекрасна навън и тежка в душата...
Догаря в огъня на поредния фарс главнята.
Сляла пламъци с огнените му езици,
в жаравата жречески с пръсти разчитам
на живота посланията от векове пратени -
да ме гонят напред и се не връщам обратно...
Да тичам все пред препускащата му колесница,
без право за миг в унес да склопя зеници...
Погълната от тежкия разговор с небето,
всред тишината друг пулс долови сърцето:
закъснял пътник се спря несигурно пред вратата -
измръзнал беше да лети все над земята...
- Виж ти! Добра среща, късен мой гост!

Сторих място, подадох ръка и вино за тост.
- Как така смело сред студа и зимната хала?
Прогнозите за снега не чу ли, не видя ли?...
Не седна до мене, плахо до огъня се намести,
свали от гърба си греха със лице гротескно,
към мен дори не погледна и като с вятър прошепна:
- Дойдох само за въгленче от жаравата ти вълшебна...
Като с ръжен разръчках живите въглени с ръка,
в камината вече бе изгоряла онази главня...
Замахнах с юмрук и я пръснах в безброй искри,
на дланта ми последното жарче се приюти...
В миг госта ми скочи ужилено на крака,
вдървен и изплашен от закъсняла вина:
- Ето, последно е в моя живот и във твоя!
Пое го с гола ръка и се сля на фъртуната с воя...


-----------------------------------------------------------------


* Руната ИЙС- една от знаковата система Футарк, прототип на латинската азбука, е символ на изграждащата сила, която забавя движението и предизвиква плътност на процесите. Нейното име означава „лед” и включва свиване, твърдост и неподвижност, но не пасивната неподвижност, при която не се случва нищо, а онази при която на повърхността не се вижда какво става в дълбочина, за да се съхрани ценното- точно както езерото не умира, когато се покрие с лед. Така ИЙС символизира силата, която запазва ценното, за да остане то да съществува. Тя предотвратява процеса на разпадане и се възприема като руната на вътрешния самоконтрол. У човека тя е израз на способността да ръководи собствения си живот и да носи отговорност за своя избор и действия.



 

© Жанета All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • !!!
    Благодаря за поясненията!
    Поздрав, Жани!
Random works
: ??:??