Когато бях… почти на шест години,
аз приказки започнах да чета.
И на Коледа - получих от роднини,
най-хубавата книга на света!
Във нея се разказваше за джунгли,
за глутница, за вълци и… дете!
За свикналия с джунглата, Маугли.
Отгледано от вълците момче!
Мечтаех с него, с книгата в ръката.
С пантера и с един мечок юнак!
Една вълчица - беше наша майка,
а тигърът ни бе опасен враг!
Край хищника бях винаги на нокти;
треперех под одеялото от страх!
Но аз не спирах… и по цели нощи
от Книгата за джунглата четях.
И днес, когато срещна нощем тигър,
навън да се разхожда изгладнял,
си спомням за… любимата ми книга;
с Маугли в нея, вечно бих живял!
Юри Йовев
Юли 2024 г.
© Yuri Yovev All rights reserved.