Гошко бе - на шест години!
И се будеше с мечта:
в междузвездните пустини
да политне със метла!
Той през ден четеше книги
за планети и звезди.
Бе с мечта - да ги достигне
и сред тях да полети!
Всеки вторник - от години
той чертаеше си план,
как - с метлата ще замине
към планетата Уран.
Как след мирни две недели
на Плутон и на Нептун,
с извънземни - мекотели
ще воюва със харпун!
Как - с деца на марсианци
зад ушите със хриле
ще танцува - бурни танци
край пресъхнало море.
Как ще крачи на Меркурий
сред горещите лъчи.
На Сатурн - под прашни бури
как в скафандъра ще спи.
Че - край кратер на Венера
ще открие - кислород.
В Юпитер пък - ще намери
в прахоляка нов живот.
А когато - на Луната
с родно знаме във ръка,
той надзърне през мъглата
към планетата Земя,
ще я гледа - към секунда
и след миг ще разбере:
Че Земята ни… е чудна!
С най-прекрасното… небе!
Юри Йовев
Януари 2024 г.
© Yuri Yovev All rights reserved.