42 СЕЛСКА ИДИЛИЯ
Препусне ли горе луната,
Да гони в тъмата звезди…
Нощта запрегръща земята,
и в мене се гонят мечти!
Наклават момите седянки...
Разнася се кикот и смях…
Защъкват пак влюбени сянки.
Узряват за, първия грях…
Притичва на пръсти Съдбата.
Нощта съучастно мълчи.
Злорадо хихика тъмата,
и гледа със лоши очи!
Плацикат русалки, в реката.
Развяват, сребристи коси...
Примамват момците, в тъмата,
докато среднощ , прекоси!
И в късната доба в селото,
притварят се сънни очи.
Прегръщат се Злото с Доброто,
до първите селски петли…
© Христо Славов All rights reserved.