В замъка вековен
владетелят пирува,
облегнал се на трона
със вино във ръка,
в тази тъмна нощ
победата празнува
на Добруджа деспотът
сразил в море врага.
Морската стихия
блъска се в скалите,
пяната облива
с пръски крепостта
на Калиакра горда,
играят светлините
в кулите високи
на царството мощта.
История повратна
огън от съдби,
руини от крепост
пазят Калиакра
на Добруджа, деспотът
духът невидим все кръжи
и шепне ни легенди
за гордост и забрава.
Варна,2017
Гавраил
© Гавраил Йосифов All rights reserved.