По еко-пътека в Балкана задъхано крача
и мисля си с радост - Каква красота!
И много съм горда, че тази картина,
отстояна за нас е от дедите с кръвта.
Там, където се целуват върхът и небето
и се пазят тайни в дебри недостъпно,
за герои и хайдути, за велики битки,
за живот, прекършен и съдби нелеки.
В гърлото ме стяга нещо, въздух недостига,
в яд се гърчи, негодува моето сърце горещо,
че за всяка педя хиляди кръвта пролели,
да живеем днес свободно, жертвали се много.
Днес земята я раздават все за каузи лъжовни
и се мъчат да ни убеждават, че са тъй грижовни,
но ако от гроба станат нашите деди велики,
онемели ще ни гледат с укор и ще ни заплюят в упор!
© Дария All rights reserved.