Българийо, мой роден кът,
в огнището ти огънят не грее!
Сива пепел във огнището ти тлее.
Отдавна младата ти плът
търси топъл огън по света,
а по пътя им към теб
диви бурени и трънища растат!
Аз зная, майчице, че те боли!
Виждам как сърцето ти кърви!
Ще те обгърна с моя плащ от обич!
Ще те люлея в моето сърце!
Докато думи български в ухото ти говоря,
ще се усмихва твоето лице.
Обещавам ти и ще го сторя:
огънят във теб да съживя!
Път за връщане на нашенците да отворя
и те да сложат в скута ти глава.
Ще си дойдат децата ти, Майко!
Ще се чува пак весела глъч!
Само потрай още малко!
Аз съм тук! И други са тук!
Всички сме тук, за да те има!
За да те стоплим през страшната зима!
За да посрещаш със топла прегръдка
всяко от децата си, което се връща!
© Маргарита Ангелова All rights reserved.