Синджир с покритие от родиева* сплав
Синджирче малко в Стария Несебър,
през лятото, в една задушна нощ,
харесах – нямах никаква потреба,
прииска ми се просто за разкош.
Момичето, сергията огряло,
за продавачка явно бе добро.
– Вземете го – ми каза – вижте, цяло
покрито с родий е това сребро.
– Покрито с родий? Ама как, нали е
най-чиста проба? Или може би…
– Да-да, но с родий ако го измиеш,
не потъмнява, вечно ще блести.
Ти заплати, усмихна ми се криво –
знам, не обичаш сергиджийски плам.
На потната ми шия търпеливо
синджирчето постави – и дотам.
Но в дните летни пламналата кожа
усети във среброто мек балсам
и нищо друго повече не сложих –
бе простичко – но не изпитвах срам.
И днес – през зимата, под яке, поло
и пластовете ръчно плетен шал
то гали нежно кожата на голо –
и топли – сякаш живо, не метал.
От родия или от друго нещо,
но виж – в годините не потъмня.
Най-близко до сърцето ми – посреща
то с мен превратностите на деня.
И мисля си, че в брачната ни клетка
синджирът на врата не е беда –
щом чувствам се желана и кокетна
дори когато ти варя чорба.
*Родият е рядък сребристобял метал от групата на платината. В природата се среща като чист метал или в сплави с други подобни метали, но никога в химични съединения. ....Бялото злато често се покрива с тънък родиев слой, за да се подобри външният му вид. Родият е един от най-редките ценни метали. / Уикипедия/.
© Венета All rights reserved.