Небето през август – свлечено.
В пожар гори
като блестяща чаша
от бяло вино.
Изгрева докосвам сутрин
с показалец
и Слънцето с несресана
коса.
Дали прогноза е за утре
когато ще прегърна и морето…
Диханието на вятъра
след онази дълбока
въздишка.
И с четката на Ботичели
дали ще осъмвам...
С Богинята до мен –
преродената Венера.
Как пълзят отражения...
Вълшебният тризъбец
на Бог Шива
поръсила на демоните
пепелта в океана,
родила шанкха*
от морска пяна...
Родила - свещената бяла
раковина.
Заглушава и до днес
с гласа си
прибоя на вълните -
и онази глъч вавилонска
от векове -
в океана.
Свещен символ е...
Сияние , блясък, благополучие
справедливост...
И чистота.
Като днешната
зора...
04.08.2019 / Чорлу
-----------------------------------
*Shankha („раковина, владееща свещена вода“) представлява външната обвивка на гигантски морски охлюв, изобилстващ в Индийския океан.
*Шанкха: В индуизма раковината шанкха е символ на бога закрилник Вишну и неговата съпруга, богинята на богатството и плодородието, Лакшми.