"Човекът словесни паднал е до скота”.
Ив. Вазов
Животните1 избрали президент
в гората си. Съвсем демократично
Лъвът се възцарил. Какъв левент!
(При хората, твърдят, не е различно –
избират кандидати все красиви...)
Да управлява мъдро, справедливо,
хуманно и прозрачно обещал.
Левент, ама оказа се абдал...
Издебнал ловко сгодния момент,
до поста пръв съветник енергично
докопал се агентът „Слънчоглед” –
Козелът сив. Голям подлец, двуличник.
Докладвал на Лъва за всичко живо.
Интриги сял, вода подливал,
въртял сплетни, изкусно клеветял
и за заслуги се сдобил с медал.
С Мечока преди време бе в тандем,
когото детронираха. Логично –
изблял бе: "Мееее...Мечокът мед краде."
(Медец да лапа кой ли не обича?!)
И рейтингът му почнал да се срива...
На подлото животно грозно, сиво
да отмъсти Мечокът обещал.
Издебнал го и – хоп в един чувал...
Въпрос на края да си зададем
на баснята с финал трагикомичен:
щом мрем все „зарад нов за нас ярем” 2
„какво тук значи някаква си личност?” 3
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
1 – Евентуална прилика на персонажите с действителни лица би могла да е плод единствено и само на читателското въображение, но не и замисъл на автора.;) – (Б. А.)
2 – Д. Дебелянов ("Криза")
3 – Н. Вапцаров ("Борбата е безмилостно жестока")
© Красимир Тенев All rights reserved.