Пет-шест гълъба се спускат към фонтана,
а техните крилца – ветрило сякаш –
разпръскват сребърните струи,
надскачващи се нависоко...
Деца се вглеждат в свойте изображения,
надничащи от локвичките,
които вятърът създал е на площада.
С крачетата си водните огледалца
опитват се децата да изплискат.
Гугукане и детски смях.
И шум от падаща вода...
И слънчева усмивка във небето,
където,
ако прелитнат самолети,
навярно ще изпишат: „МИР!“.
Живодар Душков
© Живодар Душков All rights reserved.