На полянката до къпинака
бе на Мравчо мравуняка.
Мравчо след обяд добър
бе полегнал под листо - чадър.
Заедно с майка си Сърна
наблизо Сърненце пасеше трева.
Вървейки то стъпи с крак
право в Мравчовия мравуняк.
Стреснат от голямото копито
Мравчо скочи сърдито.
смело се хвърли напред
и го ощипа няколко пъти поред.
С къпиново храстче покрито
малко Зайче лежеше скрито.
Към храстчето Сърнето подскочи.
Дългоушко от там уплашен изскочи.
Тичайки през треви и клони.
Зайо Ежко - Бежко догони.
натоварил на своите бодли
сладки круши да суши.
От тази голяма изненада
товара на Ежко пострада.
Той бързо се сви на кълбо
и се търкулна до едно дърво.
Около дървото Мишцица - Гризана
събираше за зимата прехрана.
От Бодливко горката подскочи.
уплашена в дупката си скочи.
Затича се с всички сили в тъмата
из тунелите й под земята.
Запъхтяна се показа чак
от дупката при Мравчовия мравуняк.
Там, застанал гордо по средата.
Мравчо разказваше на своите братя
как сам набил Великана - крак
и колко е голям юнак.
© Никола Яндов All rights reserved.