Смъртта проиграх
Хиени1 възкръсват в кошмари,
а слънцето2 пак натежа...
Подмамват ме нощни локали:
в тях гарвани3 черни кръжат.
Сатирите4 шеметни гоних.
Покрусен, вечерях с скръбта.
С ножове5 стихиите6 роних,
завихрили мойта съдба.
В последните битки обръгнах,
хитона си смешен раздрах7...
С живота докрай се надлъгах:
на блекджек смъртта8 проиграх.
---------------------------------
1 Неописуем порок; двуличен човек; в християнството хиената е образ на дявола...
2 Върховна космическа мощ; всевиждащото божество и неговата мощ; съществуване в състояние на покой; просветление...
3 Говореща птица, смятана за пророчица; двойнствен смисъл – на соларното начало и на мрака на злото...
4 Духове от низш ранг, представляващи дивата природа; разпуснатост и похотливост...
5 Жертвоприношение; отмъщение; смърт...
6 Пасивните сили на природата...
7 Да разкъсаш хитон означава да скъсаш с традицията или да я погазиш...
8 ("Умри преди да умреш, за да не умреш, когато умреш!") Умирането на греховността в този живот е предпоставка за душевно прераждане (духовно преобразуване)...
В многоуважаемия от мен стил а ла LeChеvalier (Тошко) реших да оставя лаконични бележки относно използваните в стихчето традиционни символи.
© Плами All rights reserved.