Dec 16, 2012, 5:12 PM

Спомени 

  Poetry
537 0 3

 

СПОМЕНИ

 

 

Мълчи китарата, забравена и прашна,

а бе славеево гнездо, за песни вито...

 

Какво по-безполезно и по-страшно

от секнал извор и пресъхнало корито?

 

Но и без струни,

върху грифа тънък свети

следа от пръстите, целували дървото,

и духнат ли на спомените ветровете,

китарата отвръща с тиха нота,

 

защото паметта й,

тънкостенна и еклива,

все още пази белите мелодии на здрача

и песента от звънкото дърво прелива,

и старата китара плаче.

 

Макар че струните немеят,

тя събужда

онези тихи песни, в паметта заспали...

...но пръстите ги няма.

Пръсти чужди

не могат тъй да плачат и да галят.

 

Мълчи сърцето,

уморено от живота,

а бе горнило с лумнала жарава жива.

Китарата до край ще помни всяка нота –

сърцето помни младостта красива.

 

Сърцето още помни...

Но в мъглата гъста

днес чака спомен да събуди в полумрака

заспала песен под неловки стари пръсти.

 

Мълчи китарата,

сърцето старо чака...

 

 

© Валентин Чернев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Още толкова много има да уча...Благодаря ти!
  • "Младостта си отива... не съвсем, не съвсем!!!" Не Ви давам още !! Още много песни има да изпеете...!!!
  • Поздравления!-"Младостта си отива без да щем,без да щем"!
Random works
: ??:??