Кое е важното? Костюм, цилиндър, фрак
и малка черна рокля с гръб открит?
Че дрехите уви, са ключов знак,
да те пропуснат през заключени врати.
Кое е важното? Роднина с ранг висок
и връзки по високите етажи.
Ще можеш да направиш лъвски скок
и с лъвски пай подир да се облàжиш.
Кое е важното? Пари и пак пари,
с които всичко можеш да си купиш.
И власт, и вещи всякакви, дори
лъжесвидетели за неотложни нужди.
Кое е важното? Забравихме, че Бог
еднакъв старт за всички е предвидил.
У всекиго заложил е добро,
с което болката на другия да види.
Кое е важното? Ръка за да помогне
да стане малко по-добър света.
Чрез думите „Благодаря” и „Прошка”
да заглуши на злобата гласа…
Кое е важното? Обвивката е кожа.
Нетрайна, нестабилна и лъжлива.
Но само светлите постъпки или пòмисли
дори и след смъртта остават живи.
.
© Дочка Василева All rights reserved.
The work is a contestant: