Apr 13, 2013, 4:20 PM

Свят от ъгли 

  Poetry
579 0 5

 

 

СВЯТ ОТ ЪГЛИ

 

Светлината угасва полека,

падат сенки, родени от здрача.

По житейската стръмна пътека,

без да виждам напреде си, крача.

Този път в тъмнината е страшен

не защото съм сляп, а защото

дебне сумрак зад ъгъла прашен;

спотаено в нощта дебне злото.

 

Знам, че дебне, усещам го – там е

и протяга ръце с нетърпение.

Нямам щит,

нямам меч,

нямам знаме

и сред мрака не виждам спасение.

Злото чака стооко, столико;

злото дебне сторъко, стоного...

Няма смисъл за помощ да викам,

а – незрящ! – и да бягам не мога.

 

Злото дебне не мене едничък –

злото идва за всички ни вече.

Всеки крачи по пътя самичък,

а е здрачът лилав, и е вечер.

Все по-тъмно е, мракът е страшен.

Все по-гъсти се спускат мъглите.

Злото чака зад ъгъла прашен,

а без брой и без чет са ъглите.

 

Злото знае – обречени крачим.

Аз го чувам как злобно се смее.

Идем слепи, не смеем да плачем...

В свят от мрак и ъгли ли живеем?

И какво зад завоя е скрито?

И какво – в тези трудни години?

Режат гъстите сенки ъглите,

а зад ъгъла...

 

... Боже, пази ни!

 

 

© Валентин Чернев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • силно стихо.
    замислих се за този свят на хора все повече лишен от любов и пълен със страх...
    и се сетих за това:
    „Страхът е пътят към тъмната страна. Страхът води до гняв. Гневът води до омраза. Омразата води до страдание.”
    - Йода в "Невидима заплаха”/Междузвездни войни: Епизод I
    “Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.”
    Yoda in “The Phantom Menace”/Star Wars: Episode I
  • !!!
  • !!!
  • „В свят от мрак и ъгли ли живеем?“
    Мрачно, тъжно и безнадеждно...
  • Много талантливо написано и много вярно.
Random works
: ??:??