В 2016 година,
Годината на огнената маймуна,
човечеството може да се окаже
пред големи промени, изпитание на волята, интелекта и емоциите.
Никога терминът „емоционална интелигентност”/ЕИ/ не е звучал по-актуално...
Тест за емоционалност
Настъпват дни… от гняв и болка
да виеш искаш – а не би…
И питам се какво пък толкова
направих и къде сгреших.
Въпросите сама редя си,
претеглям вери и вини,
пълзят в кръвта ми мрачни, къси
от отговорите следи.
Бележат с огнени шрапнели
в сърцето – всяка своя знак,
и после диви, побеснели
с вой в мозъка се впиват пак.
На лодката житейска руля
обръщат в кръг за кой ли път
и в нова безпощадна буря
опасно вкарва ме гневът.
Гръм…трясък – друга лодка с удар
без жал в кърмата се заби!
Изригнах в гняв, но спрях в почуда:
бе празен чуждият кокпит!
Той, ударът, бе безадресен,
последствията – без вина.
И някак просто, някак лесно
изплува истина една.
Гневът ми в миг се уталожи.
И сетният шрапнел замря.
На всичките въпроси сложни
едничък отговор съзрях.
Разбрах, че моя е вината,
че лош съветник е гневът,
че в болката и самотата
поела съм по грешен път.
Че в този свят – тъй огледален,
с гняв вгледаме ли се, в тоз час
ще видим – разкривен, брутален,
единствено гнева към нас.
Че можем да надмогнем всичко
в катастрофичния модел
на днешния живот епичен,
но трябват обич, вяра, цел.
..................................................
Звучи добре – но злото сякаш
е безначално и без край –
сърцето ми не ще да чака,
пропадам днес на теста май.
© Венета All rights reserved.
Благодаря ти, скъпа Сеси! За съжаление - така е - често се гневим, понякога и без нужда. Макар че като се гневим, наказваме себе си за грешките на другите. Кой го беше казал - май Цицерон... Да, проверих - той Хубава вечер!