Отлетя цвета
от всички плодни дръвчета.
И те се огледаха
самотни и голи.
Кой ще им помогне сега
при тия грозни неволи?
Земята реши да зарадва
всички малки момичета
и всички малки момчета.
Нека радостно да тичат
с малките си крачета.
За това плод подари
на всяко дръвче.
Череши прекрасни
като кръв червени,
кайсии уханни
искрящи в оранж,
сини свежи сливи
и зелени ябълки
просто за меланж.
Баби и майки ахнаха:
„Как с толкова плод
ще можем да се справим?
Освен ръкави да запретнем
и зимнина да направим.“
И замириса накратко
на черешов конфитюр,
на сливов и ябълков мармалад
и на кайсиево сладко.
Такава е нашата
родна майка Земя.
Нищо не и се свиди.
Стига човек да си знае
как да я опази
и къде му е мястото.
Тази земя,
тровена с химикали,
заравяме в нея пластмаси,
с бомби я трошим
и когато горко плаче,
правим обидни гримаси.
Земята наистина е жива.
На колене пред нея
и пръстите си в нея заровете –
ще чуете звука
на туптящото й сърце
и на дедите гласовете.
Не вярвате ли?
Просто проверете.
А кой убива
собствената си майка?
Ти можеш ли да помогнеш?
Сам за себе си реши.
Ти от кои си?
© Лиляна Стаматова All rights reserved.