ТИ ЛИ ЗАСТРЕЛЯ АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ?
… тъй както снощи скитах по „Леге“, си рекох: – Много лош късмет, Валерка! –
не щеш ли? – най-зловещото ченге! – ми каза: – Лична карта за проверка!
Изгледа ме със поглед див на рис! – записа ЕГН, адрес – и логин.
На помисъл и дело аз бях чист! – такъв си дишам цял живот пред Бога.
По-як от хрътка, тръгнала на лов! – но разпитът дойде ми твърде множко:
– Ти ли застреля Алексей Петров? – и: – Пак ли ти ще гътнеш Васил Божков?
– Не съм! – отвърнах, – нямам пистолет! Дори не помня вече как се стреля.
Дойдох – забравен варненски Поет, да пална свещ във храм „Света Неделя“!
Ченгето заговори ми на „you“! – направо брат на столичните вълци:
– Ще дойдеш с мене в Първо РПУ! И там ще уточним защо дошъл си.
И аз преглътнах тихото си „Ох!“ – и студ през мен се срина на талази.
И аз не зная, брат, защо дойдох във Българския Ужас – да се мразим!
30 септемврий 2023 г.
гр. София, 19, 45 ч.
© Валери Станков All rights reserved.