В парка...
Онзи ден седях си в парка
и под шарената сянка птички пееха в хор,
а аз - на пейка с книга във ръката -
седях и слушах тоя сбор.
Седях и гледах как текат нещата
и ний не можем спря този поток.
Замислена погледнах синевата,
безкрайна като морска шир.
Гледах как животът кипи и ври,
но сякаш нещо във мене вече го няма,
Стоя си аз встрани.
Какво ли е това, което тъй ме задържа -
защо ли и тъй не го забравих - ми кажи.
Сякаш света през стъклена стая гледам
и нямам допир с никакви страни.
В тунела на съдбата тръгвам аз,
многоцветен и опасен, като шарена дъга.
Той много тайни крие и лица,
игра опасна е и затова не трябва там ти да стъпваш ей така.
Надявах се със мене ти да тръгнеш, ала - уви -
ти тръгна си... забрави ме дори.
Сега вървя си аз по таз земя,
с надежда във душата, че ще намеря пътя към дома.
А пустотата в тази дневна суета
затрива бавно моята душа.
заспивам сън незнаен аз...
В дълбока пропаст се намирам… мраз.
Вратите много - ала пак се лутам
в непрогледен мрак.
И тази тиха самота изпълва с времето всичко по света.
Събудих се изведнъж от тоя сън
и осъзнах, че съм навън.
Край мен вървяха хората и
всеки бързаше да покори света -
пропуснал този миг незабравим,
сияещ, тих, неумолим.
© Лили All rights reserved.