Всичко е преходно в този живот,
снеговете потичат в буйни реки.
Един благоденства, друг пък е скот,
плуват човеците в свои води.
Всичко е преходно в този живот.
Отлитат думи, менят се мечти.
Прежното, скрито в заветен кивот,
чезне след нас към далечни звезди.
Всичко е преходно в този живот,
веднъж успехи, друг път падения.
Бродим изгубени, намираме брод -
на кръстопът между две измерения.
Всичко е преходно в този живот -
старостта следва буйната младост.
Губим опора и губим имот,
сетне горчилка наместо сладост.
Всичко е преходно в този живот,
една-едничка душата е вечна -
в млади филизи помни кръвта,
душата човешка в ехо отеква.
Ехото носи отминал живот,
ражда се нов, кодиран да помни.
Расне потомъкът наш с благослов,
стиснал в шепа делата ни скромни…
© Златка Чардакова All rights reserved.