Въпроси
Често ми задаваш разни въпроси,
на които не може да се отговори само с "да" или "не."
Виж ме! И добре представи си,
че в гърдите си нямам компютър, а имам сърце!
То не е направено със схеми и чипове,
в него нещо друго ври и звучи,
то е пълно с образи и спомени за мигове,
там някъде място имаш и ти.
В сърцето ми има много любов и малко омраза,
и са събрани много образи и много мечти,
то трябва да стане tabula rasa,
за да се нарисуват образи с нови черти.
Ако те срещнех тогава, за когато ме питаш,
щях да се радвам и да те гледам с любов,
щях да искам за себе си нещо да ми разкажеш,
но да се втурна в живота ти не бих бил готов.
Една мимолетна среща още не е любов,
макар и скътана дълбоко в сърцето,
тя трябва да се извади и оцени с поглед нов,
за да се види и душата, не само лицето.
Ето затова възторжено щях да те гледам,
с радост щях да слушам за твойте дела,
не бих се стремил към лесна победа,
особено като знам
какво скъпо нещо за мен си била.
Скъпите неща с много нежност се пазят,
дори тогава, когато ги гледаш в чужди ръце!
Грубияните само веднага посягат,
защото в гърдите си имат компютър, а нямат сърце,
1999 година
© Асен Стефанов All rights reserved.