Възможно е,
кръжащият орел
орлицата да срещне в небето
и в полет (о, колко той е смел)
промяна да поиска в житието.
Възможно е,
вятърът да им свидетел
и с цялата си добродетел,
без дори да ги се ласкае,
тържествено да ги венчае.
А, вихърът?
И той това го може!
Бързо ще ги отведе
до брачното им ложе.
После?
После за чудо на природата,
орлите, столетие, ще другаруват,
внуци и децата дълго ще добруват,
а верността им, прословутата,
ще се носи длъж и шир.
Защото!
Във въздушния им мир,
мисълта, че са свободни,
навярно прави ги по-мъдри.
Отговорни!
А най-голямата им тайна,
(не, не мога да греша)
орлите верни са, защото,
от високо се не виждат
дребните неща.
© Валентин Митев All rights reserved.