Dec 18, 2019, 12:12 PM  

За дом не ставам 

  Poetry » Love
347 0 5

Аз не съм създадена за дом,

тясно ми е, въздух не ми стига.

Сдушила съм се с един сезон -

не за друго, а търпи ме.

Пътят ми е доста тесен,

вмествахме се трудно двама,

а пък твоят - твърде лесен

за душата ми разпрана.

Свикнала съм да немея,

даже и да има хора,

важно е да се ветрее

ризата ми на простора.

Вятърът да ме подвихри,

дето мръкне да заспивам,

сляпата Луна да викне

облак бял да ме покрие.

Самодивите да видят,

че невеста аз не ставам,

да ме завлекат в горите,

за сестра да ме задяват.

Въздухът за дъх ще стига,

вдън гори ще се простирам,

граница ще са звездите,

а краката ще продирам

да танцувам в бели нощи -

вълците от мен да бягат,

а отровна пепелянка

във нозете ми да ляга.

Аз не мога да се вместя

ако някой ме е вързал.

Раните са ми потребни,

но ми стига просто ъгъл...

На кълбо да се превия,

място винаги ще има,

но душата да се върне

иска шеметна магия -

ако тихо пеят химни

листопадите на двора,

ако с обич се събуждам

под щастливата топола,

ако буца в гърло нямам,

думите да са излишни - 

ако в сластната омая

никой друг не ни открие.

Дай ми само свободата,

дето врътнал си и ключа.

Аз за дом така не ставам -

ако искам ще се върна...

 

 

© Геновева Симеонова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Свободата, ех, тази свобода...
  • Дом си, за душата си.
  • Добре е да има баланс и хармония. След самотата, да се повозиш на някакво малко корабче и после пак да се затвориш вкъщи, до следващото пътуване.
  • Право в десятката, но пътувам само по суша. А свободата на определена възраст хич не е мечта, ако нямаш проблем със самотата.
  • Щом не ставаш за дом, мога да ти предложа брзкрайно околосветско пътуване. Работа на круизен кораб.
    Но казано по темата, свободата си остава вечна мечта, защото я ограничават семейните задължения и битовите проблеми.
Random works
: ??:??