Та - питаш ме: "Как става тъй, че нанизваш
след словото - слово, стихът - подир стих?"
И аз сам не зная,но ей Богу - виждаш
как четири реда - на теб посветих!
Подобно дъждец летен, падащ отгоре
след мълния ярка раздрала небето
туй чувство се ражда и няма отмора -
То се появява и страстно те удря в кубето!
Подобно монаха с разкъсана роба,
налагащ камшик подир друг по гърба си
и Словото тъй - как да има до гроба
ще да те преследва с вида и звука си!
Подобно вихрушка през лятото дето
отникъде идва, а ние се крием -
явява се Римата право в лицето -
дори не очаква покана за прием!
Подобно на клоун, що всички разсмива,
а сам гълта сълзите свои солени,
край Словото - твоите мисли се сливат,
а твоите мисли са още зелени!
Подобно пастира,що своето стадо
разхожда от люде далеч цяло лято,
що хорските думи почти е забравил,
усещаш духовно наследство богато!
Щом То се яви - ти оставаш безмълвен
и изповед нижеш на белия лист,
за миг - не усещаш къде си захвърлен
и мязаш в момент на корав песимист!
Ушите - край себе си - нищо не чуват,
дори да е пукот от вещерска клада,
преплитат се мисли и теб ти се струва
че сам на света си с бял лист за награда!
Ръката трепереща - стисва молива,
подобно удавникът - пояс в морето!
Челото - поти се, а чувства се сливат,
очите - блуждаят, сивее лицето!
Десницата - драска, нанизва, зачерква,
на листа се раждат финтифлюшки жалки!
Пияница ли си, поет, или пророк,
или от трите заедно - по малко?
За сметка на това - като приключиш,
утихнат страстите и всяка суета -
до теб е Благо, Несравнимо чувство -
усещаш се Владетел на света!!!
© Момчил Манов All rights reserved.