Попитах някакъв странник,
какво го прави щастлив,
замисли се, брадата приглади и каза:
- Запалена клечка кибрит!
Веждите сбръчках, погледнах с невяра:
- Това да не е шега, какво пък щастие изпитваш
от някаква клечка в ръка?
- Ах, млада си още и май не разбираш,
света студен е и нявга жесток,
а клечката пътя показва
и в мрака избива живот!
На масата вкъщи, когато ядяхме, мама палеше свещ
и гледахме как се блещука и гасне,
щастливи и пълни с късмет!
Баба готвеше вкусните гозби
на старата печка с дърва,
а вънка на огън, правихме заедно,
най-апетитните домашни сладка!
Отнесох се май че, а ти ме попита,
какво е щастие за мен?
По друг начин този път ще ти кажа:
Две ръце стари, държащи кибрита,
да стоплят света ми студен!
© Йоана Акрабова All rights reserved.