Той никога не чакаше субсидии,
за помощ не протягаше ръка,
ореше сам своите ниви,
развъждаше тежки стада.
В кошарите - овце триста броя,
пет крави, два чифта коне,
два здрави охранени вола
и имаше пет синове!
Преди да е пукнала пролет
оглеждаше плуг и брана,
приготвяше се за оран,
с подбрани добри семена.
И щом се затопли земята,
със своите пет синове
извежда на паша стадата
и хващаше се да оре.
Нямаше гладни в дома му,
нямаше празни ръце,
работеха рамо до рамо
и влагаха ум и сърце.
Със труд си изкарваха хляба
без техника, с голи ръце
и хранеха свойта държава,
субсидии не търсеха те!
© Ракина Радева All rights reserved.