Знание и приложение
Знанието е всичко, инфо- и идеи.
Идеите са светлина. Картини на ума
знанието дава.
Картините съседни-близки, в момент
На размишление сериозен -
Едната – другата ще обясняват и
Допълват.
Знанието няма място едно само.
Само източник един.
Чрез очите то прихожда, идва.
От природата прекрасна лее се
за нас. Очите -- те са връзка със света.
Слухът, вкусът, и чувства други –
Също. Краката боси, що по начина
такъв земята-майка уважават.
Ръцете галещи, докосващи
Предмети разни, бурени, треви,
Които имат в себе си, съдържат
Енергии различни, вибрации,
И знание.
Мисълта на знанието посредник е.
Мисли и чувствай – гледай-гледай,
Смело гледай и усещай, в мига
сегашен-всеки ти променяй се.
Умът сегашен всичко той е – умът
Отминал идеи сал съдържа.
В планове не вярвай много.
Плановете са картини временни,
Източник на знание те са, на идеи,
Но в миг величествен, вълнуващо-
Прекрасен, що към изпълнение зове,
към приложение, погледът сегашен,
Мисълта сегашна - те са главни.
Лети с мига, с на мига виждане
Сегашно, всичко е еднакво,
Равноправно сега-сега-сега.
Казвай често „може“, не
Вярвай толкоз на отминалото "може",
сегашното е важно.
Мисли, а после гледай да направиш,
да извършиш.
Действието първо „вади“ второ,
После второто ще стане първо,
И ще породи се после пак - второ.
На нещата изпълнение прекрасно.
Това е живот вечен и нескучен,
Творчески живот.
Бъди скромен, скромността търси,
тя намира винаги - какво да прави.
Тръгнал си да вършиш ти едно,
Там намираш друго – природата
Прекрасна зов отправя, иска да те
Изненада с нещо друго, ново.
Радвай се на изненадата която –
Идеите в теб чакащи, подремващи
В нова светлина на свят бял
извежда -
посредством славно приложение.
Знанието и приложението, те са
Ръце две, два крака, две очи и
Уши две – те са на махалото
В живота положения крайни,
Що едното в друго се превръщат.
Знание са моделите на красотата.
Твойто приложение е за тебе
Стълба от земята до небето вечна.
Връзката, единството на световете два.
Светът на твойто размишление и
Слънчевия свят (бял) – света природен.
Митологиите, боговете, всички
Домове на твоето съзнание, книгите
И филмите, всичко що се ражда
В твоя ум – източник на знание те са.
Те зоват-зоват, чакат твоите ръце
Искат тук под скромното небе,
Под небето твое, да живеят на Земята.
"Велес" – това е дума, но тя е и идея.
Прославяй това име, то е източник
На знание – и зове на път да тръгне
Твоя дух – да отведе в ливади тучни
Твоята душа, да пасе кат крава тя "трева"
- после да преживя.
Доволна радостна да бъде.
Слава на Велес, и на пишещият тук -
За неща толкоз прости, но
Безкрайно важни: знание-приложение.
Ура
Лесничея
© Леснич Велесов All rights reserved.