Зъбите
Потенция за познание зъбите са!
Необходимост крайна само да има трябва - зъб когато губиш..
На зъби изкуствени не радвай се.
Не се утешавай със надежда такава.
Топлината-температура в кухината устна зъбите погубва.
Редкото, ил хранене умерено спасение е за тях.
Сладката храна умеряй.
Чрез веществата вредни във кръвта вредата за тях идва.
През ден хранѝ се път един.
Почиват зъбите тогава - крепнат.
Храносмилането - от него топлината се усилва в кухината устна.
Топлината поражда за зъбите микроби вредни.
От храната (и от процеса на смилането нейно) - значението вредно и полезно се поражда.
Мерка странна със значение ударно-полезно ще укажа тук.
Пръчки набави си ти - от дървета различни.
С дебелина - до сантиметър.
На леглото за медитация-спане ги имай.
Седни удобно и "дъвчи" си, потропвай върху тях - в ритъм ти почуквай.
Съз зъбите свои прекрасни.
Ще постигнеш с процедура таз неща две, и даже три.
Зъбите си, потентни-здрави ще почувстваш ти тогава - и веселие игриво-леко.
Кухината устна проветряваш в този миг.
За прославяне ритмично - на боговете - шанс медитативен получаваш.
"Слава на Велес, слава на Велес"
"На Лесничея слава" - също казвам аз - в ритъм непринуден, весел. Ура.
И още - упражнение крайно полезно дихателно за зъбите, за гърлото има.
Него ще опиша скромно в поезията тук.
Поеми дълбоко въздух през устата - свити устни, издадени напред - кат на птица човка.
Засмуквай вуздуха прекрасен с лице издигнато нагоре.
Сложи едновременно с това палците на ръцете две на ушите - израстъка ушен долу - затваряш.
Показалците - пръсти указателни - положи върху клепачите спуснати на очите твои.
Средните пръсти на носа - затвори го.
Натисни брадата надолу силно в гърловата ямка - и въздуха задръж.
Напрежение така създаваш - и с прана зареждаш-насищаш мозък, зъби, гърло.
Ура. После издишай плавно-леко.
Пъти шест ил две по три прави дишане такова всеки ден.
Съвет полезен мой решителен и бодър е това.
За зъбите твои, наши и на всеки!
А пръчките - "дъвчи" леко, без насилие и норма.
По на медитациите твои скромни време.
Имай пръчки две-три ил може десет.
Сменяй ги без принцип, потропвайки със зъби леко върху тях - няма ред специален тук и време.
През ден Лесничея един път се храни.
Иначе пъти - два.
(На дена 10 има той три дена поредни хранене път един на ден.)
За зъбите грижи ежедневно и попътно - неизбежно нужни са..
Зъб губете в краен случай.
Богове, зверове и гои - здрави зъби имат.
Слава на Велес - богът на животните със зъби здрави!
Ура
Лесничея
© Леснич Велесов All rights reserved.