И това лято отмина неусетно,
беше топло, приятно, ама малко задушно,
имаше и настроение типично летно,
а имаше и не така радушно.
После захладня, усещаха се пориви,
редуваха се с топли дни, разбира се,
добре че не падаха керемиди от покриви
и слънчев лъч дори понякога провира се.
Накрая тя пристигна – Зимата,
дойде със вихрушка, на преспи натрупа,
усещаше се края на годината,
всичко покри се във топла хралупа.
Тогава дойде и последната буря,
злобно размаха свойта бяла престилка,
онази коравата, дето всичко разтуря,
чупи клони, разорава настилка,
после качва на своята бяла носилка
и отнася там, дето всичко прежуря…
След нея останаха цветовете прободени,
омазани в черно крилете на чайка,
кръст, дълбоко в земята забоден,
и няма я вече моята Майка…
© Дончо Антонов Все права защищены