Говориш в съня си... И чувам аз думи,
които на мен не си изричала ти...
Уж само секунди... Отприщи се бентът... -
този, гдето задържаше моята ревност...
А мислех си аз, че с тебе ще бъда до Края,
че нищо не би разрушило нашата обич...
Стоварват се върху ми звездите,
разбити в милионни парчета
(звездите – знаещи много и много
за нашата страст и любов),
и клоните на дърветата стари
(ония дървета, които ни прикриваха
от любопитното око на луната),
и камъчетата от потока планински
(същите, гдето възпираха водите
да не запеят и да ни събудят)...
Звездните частици пробождат гърдите ми
и раняват до смърт сърцето ми...
Клоните като здрави пики наказват очите ми –
заслепен ли съм бил или в свят измислен живял съм?
Планинските камъни ръцете ми хващат:
„Не пипай раните – да зараснат остави ги!“
© Живодар Душков Все права защищены