АБСУРДНО ЕЖЕДНЕВИЕ
“Дядо, какъв ден е сряда?”
Внучките ми Рая и Деница
На времето по сребърната прежда
нанизани са дните ни покорно –
до понеделник вторник се нарежда,
пристига сряда винаги след вторник...
...но някак си не си приличат дните
и колкото абсурдно да се вижда,
след понеделниците четвъртити
вълна от кръгли вторници приижда;
триъгълни четвъртъци се носят,
трапецовиден петък приближава...
Наистина, абсурден е въпросът,
но още по-абсурдна се задава
безформената събота-спирала –
и се изнизва лудата плеяда.
Неделята е също полудяла,
но срядата...
Каква е всъщност сряда?
Пристига понеделник син и лъскав,
сто вторника в зелено го настигат,
четвъртъкът с червено е напръскан,
златист до слънчев петъкът пристига;
след събота в оранжеви одежди
неделя охрена на прага сяда –
и седмицата шарена изглежда.
А срядата?
Каква е всъщност сряда?
Не знам.
По календара с днешна дата
денят е сряда в седмицата луда.
Но формата, цвета й, аромата
ще видя после.
Като се събудя...
© Валентин Чернев Все права защищены
ще видя после.
Чудесно!