Котаракът Бобо
и мишокът Кери
станали комбина.
Всеки искал да намери
в другия роднина.
Решили в клетвен те оброк
да живеят без измама.
Първият на клетвата урок
бил прегръдката голяма.
Устремено скочил котарака
гальовно мишката да гушка,
а тя от радост без да чака
бързо в лапите се мушка.
Но... котарашкият адет
разтупкал му сърцето
и без да мисли... за обед
изхрускал той мишлето.
Поуката от тази басня
за всички, тя е твърде ясна.
Между котарак и мишка
комбина има само в книжка.
© Олга Дамянова Все права защищены
(за деца направено)
Том и Джери, като пример
за почти другари.