АМНЕЗИИ
Хубава родина - скапана държава!...
Ние сме виновни! Питам се: защо
кой отдето мине, мачка до забрава
мозъка ни - вече станал на тесто?!...
Чакаме отвънка някой да ни каже
колко ще ни струва хлябът занапред...
Племе безразсъдно! Ах, народ продажен!...
Пак ще изтъргуваш сливи срещу смет!...
Ако ли и Ботев, прероден случайно,
днеска се опълчи срещу сили зли,
пак смъртта му черна ще забулим в тайна!... -
Мъртвите герои най не ги боли...
Няма да смущават те съня на тези,
дето най-безсрамно грабиха с финес...
Спи, народе кротък! Трупай пак амнезии!...
Чакай Вечно утре - по-хубаво от Днес!...
Ванилин Гавраилов
© Ванилин Гавраилов Все права защищены