Ноември събота посреща -
студено, мокро и мъгливо,
но оживено е гробището отсреща,
край плочите пристъпват мълчаливо
живите. Със свещи и раздавки,
те идват да си спомнят, без да знаят
как измежду есенни прозявки,
нетленните души край тях витаят.
Художик, дето вече не рисува
по платна, а по дърветата в гората,
край внуците днес с четката лудува
и прави лилав края на мъглата.
Свекърва, дето вече не замесва
баници посред нощите,
на снаха си на ухо нашепва
къде е скрила за нея нощвите.
Бащата, дето не предаде
дъщеря си на жениха,
но да се почерни й не даде -
вятър шала черен й разплита.
Детето, дето не облече
новата рокля, на жълти сърца,
И майка му раздаде тиква печена,
да тича сянката му с ромските деца.
И годеницата, със пръстен от позлата,
край годеника, в танц, косата си развързва,
да му нашепнат вместо ней листата:
"Добре съм. Но за насам не бързай."
02.11.2019г.
гр. Сопот
© Събина Брайчева Все права защищены