Аз ще остана
Опитва светът да ме всячески смаже,
подтиква ме път емигрантски да хвана,
не тръгна ли, щял да ме с нещо накаже,
но въпреки всичко – аз тук ще остана!
Заплашва ме с мутри, с закони ме гони,
финансов хомот ми набързо надяна,
надува строителни мега-балони,
но аз съм инат и докрай ще остана!
Безжално ме граби, създава ми кризи,
не спря да ме трови с лъжи от екрана,
дори улесни ме, премахвайки визи,
но аз обещал съм, че тук ще остана!
На алчни отрепки живота ми даде,
а те - и на ближния - дълг не прощават,
наивния кадър отдавна извади,
но аз съм от тези, които остават!
И, колкото по-настървено ме тика
да бягам и яростно стяга колана,
то толкова по-убеден ще извикам:
„Убий ме, но тук съм решил да остана!”
© Марин Цанков Все права защищены