АЗ СЪМ КАТО ВСИЧКИ
И аз съм като всички хора,
дойдох да мина през света.
Играх с връстниците на двора,
прескачах и със тях плета...
Рушах аз селските забрани,
напук на всички от рода,
пребърквах изби и тавани,
до нещо да се добера!
Аз тръгнах в нашто училище,
с цървули свински и с калпак,
а в празник в селското хорище,
мечтах да съм голям юнак.
Не съм избирал свойто село,
рода си, своята страна...
В живота влезнах неумело.
И после страдах от това.
И стореното от рода ми,
се трупаше на моя гръб.
В написаните детерамби,
скърбях със неговата скръб!
Държах на рода Делийвански,
не давах да му падне прах
и никога не писнах кански,
и крушите си не обрах!
Намразих доста хора в село,
защото те не бяха „хас”
и подчертавам тук дебело,
когато бяха срещу нас!
Не исках с тъпата ракия,
Съдбата си да свържа аз!
Да бръкна в селската помия...
Да сложа глупостта на власт !
Избягах и от ТКЗС-то,
защото то не бе за нас,
живях във битки общо взето
и доживях до този час!
20.09.2014г.Драгойново
© Христо Славов Все права защищены