Одисей пътува за Итака.
Трака влака, хем ритмично трака.
Люшка дамаджани със ракия
и бидон с превтасала туршия.
Одисей сънува Пенелопа.
Вижда как на гарата го чака.
Като влака, му сърцето хлопа.
Колко време, не е бил в Итака...
Контрольор обаче го събужда,
за проверка иска му билета.
Одисей изпада в остра нужда,
с храчка да си плюе на късмета.
Пенелопа как в съня ще върне?
Контрольорските очи го гледат жадно.
Иде му с псувня да ги прегърне,
ала от изпитото му става гадно.
Той е мъж. Със всичко ще се справи.
Бил и ще остане Итакчия.
Родното не може да забрави,
Пенелопа в мислите си, крие.
Одисей налива си в буркана,
вади от туршията, домати.
Празна е едната дамаджана,
а пък влакът спрял и пак го клати.
© Валентин Йорданов Все права защищены