Безсъници...
... вятър облака издърпа
и под него засия
златен на Луната сърпа*
над стаената Земя...
* * * * * * *
Юрнаха се ветровете
не заспали из нощта –
мрака тайнствено засвети
в сюрреална красота!...
После „Демони” познати
грабнаха ме изведнъж...
(Кой ли дявол ги изпрати,
та обля ме леден дъжд!?...)
Уморен очи да стискам
тръгнал съм сега навън –
с вяра да намеря всичко
във изгубеният сън...
... Може да е в ракитака
покрай малката река,
дето óще да ме чака
Старата любов сега!...
Илѝ да е Страст отново
в път съвсем неосъзнат,
шепнейки амвонно слово
без обръщане назад.
... Може да е край морето
и с това, което знам
(нещо скъпо, не отнето!)
да броя вълните там...
Тъй като отдавна вече
хвърлих котва неразбран:
Океанът е далече –
Пътят е неизвървян!...
Може и да е химера,
но сега желая пак
днес в съня си да намеря
Оня чуден, южен бряг:
с разкривените му палми
и с огромните звезди,
и със ангелските псалми
над смълчаните води...
Но понеже е възможно
и със гибел да е той –
мислите жужат тревожно
в мене като пчелен рой...
А по страстните маршрути
плавам пак (но във съня!)
и се будя в нежни скути
на Сирени през деня....
Стара жажда ме измъчва
и влече като магнит,
че поне в едничка кръчма –
има ром недоизпит...
И във нея всички, прави
пеем до зората чак
тъжни песни (да забравим !)
тръгвайки към следващ бряг,
че е всеки бряг загадка
и необясним мираж.
Спират кораби не рядко
там, дори без екипаж...**
* * * * * * *
... облакът като завеса
бързо пак Луната скри,
щом се вятърът понесе
и внезапно ускорѝ...
30.06.2019
*вече в диталната ера може би трябва да се обясни:
сърп е дълъг нож, с извито като дъга, назъбено остриѐ,
с който се жъне ръчно.
**в Бермудския триъгълник са виждани в бури кораби без екипажи
© Коста Качев Все права защищены
Пожелавам ти попътен вятър!