Една от професиите ми е илюзионист. Веднъж, по време на спектакъл в Италия, някой ме бе попитал:
- Кой е най-добрият илюзионист в света за всички времена?
Отговорих:
- Онзи, който е измислил... Бог... (не беше добра идея... в родината на католиците... )
***
Какво си ти, неземно необятие?!
Че всички в тебе се кълнат,
добро ли си или проклятие,
което сътворило е светът?
И кой ли тебе те измисли,
да всяваш страх и тиха лудост,
по-скоро си герой на... Дисни...
Че те има?! Що за глупост!...
С какви ли имена не те наричат,
делиш ти земните, не ги събираш,
на смърт във името ти се обричат,
а ти... не спираш и... не спираш...
Дали те има? Или няма?
Какво си ти? Любов... или омраза?!
Или плъзнала в вселената голяма,
по хорските души - зараза...
Какво си сторил?... Кой си ти?...
Измислил те е някой людоед,
от кал, направил си ни ти,
докато си ял "масло и мед"...
Какво нищожество си ти,
създал си шоу на земята,
на което да се радваш отстрани,
докато се галиш по... (м) брадата.
Езичник са ми казвали преди,
а сетне станал съм... християнин,
как сменят се и вяра, и съдби...
От будист не става мюсюлманин.
И туй навежда ме на мисълта,
че си измислица световна и голяма,
че родил си се така в нощта
сред магаренце, овца и... слама,
че роден си от... невежа простота,
и си... перфектната измама...
****************************************
Там горе ли? - Там няма нищо!
Там горе... някой търси Бог!
Ако не вярвате - идете вижте!
Там горе, има само... смог!
Там горе, него аз не търся,
аз знам къде е - всеки ден...
"Той" тихичко, душата ми разтърсва...
"Той" е... тук - живее вътре в мен!!!...
(но... аз не го наричам... Бог!!!)
П.П. - "Защо са ми притрябвали ангелски криле? Не е ли адът, по-приятно място без тях? А адът, някой бе казал, е тук, тук на земята!"
© Валентин Желязков Все права защищены