Ние буквички сме малки,
но с големи сме сърца,
че ни пишат с химикалки
ранобудните деца.
И сме винаги засмени
като пролетни цветя.
Думичките вдъхновени
с нас се кичат пред света.
Родна реч - омайно слово -
с нас лети към висини,
а народът ни отново
с нас достига бъднини.
С нас се учите на разум,
пишете, четете с нас,
опознавате живота,
песни пеете наглас.
Знания чрез нас постига
даровитият човек,
а чрез нас добрата книга
ще добрува и след век.
Че без букви нищо няма,
няма път и светлина,
няма дом, родина, мама,
мир, любов и свобода.
Буквички красиви, златни,
знаци на добра съдба!
Наши букви благодатни,
дар за учещи деца!
До успех ще изведете
всяко знаещо дете,
дето носи ви в сърцето
и обича да чете.
С нас приятелство делите.
С вас в училище растем.
С радост с нас ще споделите
утрешния светъл ден!
Щом чрез буквите любими
пишем свойте имена,
грейва българското име,
свети нашата земя!
И по пътя вековечен
тъй към нов живот вървим,
във въртежа бързотечен
след мечтите си летим!
Ние буквички сме малки,
но с големи сме души!
Грабвай листа и писалка,
нещо свое напиши!
Че без словото нещастен
е неукият човек
и живее безучастен
в зимен студ и в летен пек.
Добротата щом покълва
с радост в нашите души,
в миг сърцата се изпълват
с чувства мили и добри.
С букви щастие се пише,
детство, роден бащин кът -
гдето розите миришат,
гдето извори димят.
И летят към небосвода
птици с огнени криле.
С букви пишат будни хора
драгоценни редове.
Букви! Букви! Свят вълшебен!
Приказен, премъдър свят!
Всеки звук ни е потребен,
ваш е неразделен брат!
И за Кирил и Методий
с вас изплитаме венци -
да прославим имената
на великите светци!
© МАРИАН КРЪСТЕВ Все права защищены