Да бях на остров Лемнос се родила,
не бих добила тази луда сила,
с която надарена Хипсипила
бащата свой от женски гняв прикрила.
Да бях аз дъщерята на Мирина,
не бих го скрила някъде дълбоко,
щях просто да скопя и да подмина
предателството долно и жестоко.
Да бях и аз митична героиня,
не бих дочакала Язон да дойде,
а още при Хирон го бих открила
и силата му мъжка бих стопила.
Да бях поне на връх Олимп родена,
то би възпял ме също Аполоний.
Уви, амбицията моя прекалена,
поражда само лигави пародии.
Из "Монолозите на Ева"
© Анна Станоева Все права защищены