Децата с кални галоши,
копнеещи за захарно петле.
Никой не ги помни вече.
Сега имаме други приоритети.
Децата с вълнени чорапи и сополи,
яли попара на закуска и пръжки на вечеря.
Газили в кал и сняг да стигнат до училище.
Децата, които знаеха, че животът е това.
Децата, които сечаха дърва
през зимната ваканция.
Децата, които не бяха деца,
но на свещи урока сричаха.
Онези деца вече ги няма.
Филията с мас и сол е чужда.
Босите крака и ожулените лакти
принадлежат на друг свят.
Няма памук и захарни петлета,
няма колиби от папур и царевичак.
Няма ги някогашните хлапета,
боси и сополиви, но винаги готови
да покорят сами света.
© Ваня Накова Все права защищены