Пътуват през годините. Пътуват.
Ту груби варвари, без имена,
ту смело с Аспарух през Дунав плуват,
ту непознати сричат писмена.
Пътуват дръзки, кротки - зажаднели
за глътка отдих подир тежък бой.
Победи и падения видели,
към нас пътуват. Бойният им строй
през вековете в битки издържал е
и плашил най-свирепи врагове.
С любов градили своя дом-държава
и търпеливо - цели векове.
Навярно затова към нас поглеждат
под вежди с поглед чакащ и суров.
България на тяхната надежда
за нас съдба да бъде и любов.
И в нас пожари и слънца нахлуват
и чувстваме в кръвта си тяхна кръв.
Пътуват през годините. Пътуват.
И вее знамето до днеска лъв.
1981-1300 години България
© Гинка Гарева Все права защищены