Девойката на Веста ми предрече:
- Рано е за Елисейските полета,
още имаш думи неизречени
за обич и човешката несрета.
Опиши, което те вълнува,
от боговете не се бой!
Нощем често ще будуваш,
без да търсиш ти покой.
И помни, мечтите са коварни,
тях стигнеш ли - ще ги загубиш.
Ние сме им образ на земята
и всеки иска да ни люби.
Ти някога, там, сред звездите
би ли пил кафе с Хайям?
- Кога? – щастлив, аз попитах.
- Не казвам! Дори да го знам!
Засмя се и бялата премяна
потъна в огъня на град,
където съдбата подготвяше
пореден нестинарски парад.
А аз останах да я търся
сред лист с думи недописани,
вървейки по безкраен път
от дявола за мен предписан.
© Вили Тодоров Все права защищены