Като достолепна личност
на гише се наредих
да получа своя нов
документ за самоличност.
‘Според новата програма
трябва тука да подпишеш...‘
и ми връчи формуляр
изрусена млада дама.
‘...че поне по час на ден
гледаш бТВ реклама.
А отдолу за добавка,
че редовно си купуваш
талон за търкане от ‚Лафка‘.
И хитруване да няма -
ще те съдим за измама!‘
Аз и викам изумен:
'Абе вие ... ваш‘та мама,
вие нямате ли срама!
Май ме взехте за кретен.'
И излязох възмутен.
Легнах грохнал на дивана
и си пуснах ‚Панорама‘.
Там се вихри люта драма –
прокурорският доклад
как громят престъпна група
за разнасяне на смрад.
‚Наблюдавах ги под лупа –
сто контейнера за смет
и над триста помияра!‘
казва важен прокурор.
‘На коварната престъпност
ний надежден сме отпор!
Задържахме ги под стража.
В скоро време ще ги смажем!‘
Тъй, внезапно облекчен
и без капка колебливост,
най-спонтанно се провикнах:
‘Все пак в този сбъркан свят
имало и справедливост!‘
© Веселин Данчев Все права защищены