Двадесет и първи век
Двадесет и първи век брутално размива
всички ценности и отрича грехове.
Оказа се май, че най-много им отива
мъже да са жени, а пък жените – мъже.
Двадесет и първи век ярко провокира
нови разбирания и история.
Някак все по-трудно е да се балансира
между практика и суха теория.
Двадесет и първи век – една нереалност –
много контакти, а малко приятели.
До болка позната ти е тази баналност –
твои приятели стават предатели.
Векът на съвременната технология
със свръхмодерни компютри, телефони.
Удобството – висшата идеология –
от хора станахме машини с бутони.
Алчност, войни, насилие със жажда за власт
са проблеми болезнено актуални.
А корупция и безработица са част
от явления глобално социални.
Този век се отличава с консумация –
всичко се купува, сменя и продава,
век с много напреднала комуникация,
но с твърде размита от пошлост представа.
2014
А. Б.
© Анна Банчева Все права защищены