Бяла коледна нощ идва бързо
и със себе си носи мечти.
Зад шейната шейтан* е завързан
и по дяволски, думи шепти:
"Вярвай в бъдното, беден човече,
Бог и Аз ще те срещнем ведно!
Няма зло и добро да ти пречат
и да слагат над тебе петно..."
Хитро дяволът тъй се изкиска,
че извади рояк чудеса.
За бедняка – единствена ризка,
да си има...
Но тези не са
за духовните... Мъдрите хора
нямат нужда от много късмет.
Дай им листче хартия... И бодри
ще осъмнат в зори, още в пет.
Спря се дяволът. Чанта нарами
и отнесе я в Тъмния свят.
Беше сам. Но след него остана
вкус горчив, на идеи богат...
______________________________
*шейтан – дявол
© Елия Все права защищены