Дъхът на пролетта
Усетих те в себе си туптяща и нежна
още тази сутрин.
Вървях си и си мислех,
че сигурно през нощта си дошла
и с пръсти разплела на клоните пелерината скрежна,
те дишаха черни и голи.
Земята, влажна и студена,
покрита довчера със сняг,
днес целувка на бялото слънце я стопли,
денят, започнал отскоро своя бяг,
отвори очи, погледна
извеяна от вятъра южен
на зимата следата последна.
Вървя и си мисля -
що за нещо е животът?
Един кръговрат, четири сезона?
Жив и топъл сега,
а довчера скован в прегръдка монотонна,
светът се топи и пробужда,
въздухът, напоен с на новия живот аромата,
кокичета бели от черната пръст изражда,
сакатият гълъб - зимният мой храненик,
пое с един размах на крилете свободата.
И колко различно е всичко само за миг!
И колко бързо пролетта се събужда!
Вървя и си мисля, поглеждам нагоре и виждам
как дъждът изми от небето студа,
и колко нежна нощта е и как ме загръща
с тези звезди-очи на измрели души,
както до скоро моят любовник ме прегръща.
Да, вървя и си мисля,
всичко е кратко, нетрайно и измамно,
че може би аз съм само за ден тук,
и че всичко само случайно.
И тази любов, открадната само миг и толкова грешна,
ми даде сили, ми даде вяра, ми даде надежда.
Поглеждам нагоре отново и виждам -
понесъл във впряг
на крилете си силни и мощни
дъха на пролетта
вятърът южен
пръска отново живот, отново копнежи.
Отново светът се събужда.
Отново мечтая, отново имам надежди!
© Милена Все права защищены